14. март дан броја π


Данас су ученици наше школе предвођени професором физике Иваном Стојановићем обележили Дан броја Пи (π) формирајући π на теренима наше школе.

Љубитељи свих природних наука 14. марта обележавају Дан броја Пи (π), зато што је вредност тог популарног броја приближно 3,14.

Дан броја Пи почео је да се обележава пре 28 година у музеју науке Експлораторијум у Сан Франциску.

Физичар Лери Шо, који је радио у том музеју, почео је да прославља Дан броја Пи 14. марта, 1988. године. Првих година обележавао га је са запосленима у музеју, а традицију су касније прихватили љубитељи математике из целог света.

Конгрес САД усвојио је 2009. резолуцију којом је Дан броја Пи постао званичан празник. Резолуција је донета са циљем да се тај дан посвети популаризацији математике кроз упознавање овог занимљивог броја.

Приближна вредност овог броја је 3,14159, а дефинише се као однос обима и пречника круга. Пи је познат и као Архимедова константа.

Ова математичка константа примењује се у математици и физици. Веома је важна и у архитектури и грађевини, а користили су га доста и астрономи. Број Пи познат је већ 4.000 година.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *